Szabad Ötletek Színháza

Szabad Ötletek Színháza

Bemutatkozás

2000 tavaszán, Budapesten, a XV. Kerületi Újpalotai Közösségi Házban indult el a SZ.Ö.SZ. azaz a Szabad Ötletek Színházának története. Akkor még nem tudtuk, hogy egy színházat indítunk útjára, csak azt tudtuk, hogy szeretnénk valami vidám produkcióban dolgozni, amiben megmutathatjuk magunkat, és örömet szerezhetünk a nézőknek. Ez a produkció a “Karinthy örök…” c. előadás volt, amelynek fogadtatása olyan pozitív volt, hogy országosan is meghirdettük, és célokat kezdtünk megfogalmazni: mi lenne, ha ezen az úton elindulva további előadásokat mutatnánk be? Létrejött az “Örkénységek”, “Arany”, “Petőfi”, “Ady”, “Radnóti”, stb. irodalmi műsoraink, amelyeknek már konkrét célközönsége is volt – a felnőtt közönségen kívül -, az általános, és középiskolások.

Innen tovább lépve még merészebb gondolatunk támadt: mi lenne, ha megpróbálnánk egy olyan színházat létrehozni, ahol több műfaj is megtalálható együtt, egy helyen, és minden korosztályt meg tudnánk érinteni. Operett, musical, kabaré műsorokat készítettünk. Közben a társulat is bővült annak megfelelően, hogy milyen kvalitású kollégákra volt éppen szükség az adott produkcióban.
Ezek mellett figyelmem egyre inkább a gyermekmesék felé kezdett fordulni, hiszen színészként, zeneszerzőként és ötletadóként több utazószínház produkciójának létrehozásában vettem részt.  A FOGI SZÍNHÁZBAN a “Frakk a macskák réme”, “Dr. Bubó”, “Vuk”, “Micimackó” c. mese-musicalek zeneszerzője voltam, az ALEXANDER PRODUKCIÓ “Óz” előadásának szintén, társszerzőként Arany Tamással, valamint az ARANYSZAMÁR “Pom-Pom meséi” c. produkciójának is.

Innen egyenesen következett, hogy saját színházunkban is meg kellett teremteni a feltételeket a meseelőadások létrehozására. (“Aladdin és a Csodalámpa”, “Mekk mester menyegzője”, “Pocahontas” stb.) Mára a színház fő profilja a mesejáték, mese-musical lett.
Színészeink, s a darabok létrehozásában résztvevők kőszínházi múlttal rendelkeznek. Közben folyik a fiatalok folyamatos beépítése is. Repertoárunkat az igényeknek megfelelően bővítjük és szeretnénk idővel felnőtt két felvonásos előadásokat is létrehozni.  Tizenhat év telt el a megalakulás óta, és bízom abban, ha valaki rátekint műsorajánlatainkra, tud válogatni a produkciók között, és talál magának kedvére valót.

Tisztelettel:

Bor Viktor
társulatvezető

Budapest, 2016-12-29